Werking van het motorstuurapparaat

Een motorstuurapparaat is een microprocessor die afhankelijk van zijn ingangssignalen in combinatie met geheugen de totale motorsturing berekent. Een hoofdpunt bij de benzinemotoren is de berekening van de juiste en maximaal haalbare inspuithoeveelheid. Daarbij is de inspuithoeveelheid afhankelijk van de aangezogen lucht. De verhouding lucht / brandstof moet precies kloppen, wil de katalysator op de juiste manier werken. Bij maximale versnelling moet echter de gemeten waarde van de Lambda-sonde genegeerd worden om een maximale versnelling mogelijk te maken. Verder moet het ontstekingsmoment bepaald worden om het samengeperste mengsel te ontsteken. Is de ontsteking te laat, dan neemt het verbruik toe. Is de ontsteking echter te vroeg, dan begint de motor te kloppen.

 

Tenslotte berekent het motormanagement nog vele andere waarden, bijv. de uitschakeling van de inspuiting bij maximale toerentallen of bij maximale snelheidsbegrenzing (bij grote motoren). Ook een cruise-control kan geïntegreerd zijn, die door het motormanagement gestuurd wordt. Constant wordt, afhankelijk van de verschillende meetwaarden van bijv. koelwater, brandstof, buiten- en olietemperatuur de sturing van de warmloopfase gestuurd. Bij moderne dieselmotoren wordt de inspuithoeveelheid afhankelijk van de hoeveelheid aangezogen lucht, de luchtdruk, de buitentemperatuur, het toerental en de belasting bepaald. Dit is noodzakelijk om aan de voorgeschreven uitlaatgasnormen te voldoen. Daarnaast moet bij turbomotoren de druk en het volume van de turbo exact bepaald worden afhankelijk van de belasting en het toerental. Al de gegevens, nodig voor de sturing, zijn daarnaast ook opgeslagen in de Eprom. Uit deze driedimensionaal opgeslagen gegevens (Kernvelden) berekend het stuurapparaat de inspuithoeveelheid.

 

Waarom wordt dat niet vanuit de fabriek gedaan: De fabrikant moet bij de ontwikkeling van de motorstuurapparaten vele compromissen sluiten. De auto moet zo zuinig mogelijk zijn en moet voldoen aan de emissienormen. Verder is er verschil in brandstofkwaliteit in de diverse landen, en daardoor slechtere uitlaatgassen. Ook worden regelmatig de service-intervallen overschreden en natuurlijk ook financiële redenen door duurdere verzekeringen bij snelle auto's. Door deze beperkingen tijdens de productie ontstaat een gematigd en daardoor minder snel programma voor de motorsturing. Daardoor is het stuurprogramma dat door de fabrikant in het stuurapparaat is geprogrammeerd eigenlijk niets meer dan een compromis. Overigens bieden intussen bijna alle fabrikanten auto's aan waarin mechanisch dezelfde motoren zitten met toch verschillende vermogens. Het type met de sterke motor en daardoor duurder is mechanisch wel gelijk, maar het verschil zit slechts in de software, geprogrammeerd in het motorstuurapparaat.

 

In het verleden werden die sterkere motorvarianten meestal pas anderhalf tot twee jaar later aangeboden, om mensen die zo'n auto reden een koopimpuls te geven om dat nieuwere type te kopen. De verkoopafdeling heeft hier een belangrijke stem in. Wanneer u bereid bent om uw auto goed te onderhouden en bij vol vermogen wat minder aan zuinig rijden denkt, dan bestaat de mogelijkheid uw auto te tunen. Het is onze bedoeling om het programma te optimaliseren, door de soepelheid van uw motor en de trekkracht over het totale toerentalgebied voelbaar te verbeteren. Vooral bij turbo-diesels zult u na het tunen het gevoel hebben in een andere auto te rijden. Het koppel is de hoeksteen voor de optimalisering van uw auto. Deze toename van het koppel, niet alleen bovenin, maar voornamelijk bij de lagere toerentallen in combinatie met de toename van het vermogen over het hele toerentalgebied laten de motor op bewegingen van het gaspedaal duidelijk beter reageren en maken uw auto veel dynamischer en soepeler. Met onze chip krijgt u nu de auto, die u eerst van plan was te kopen.